Om oss

Om oss

Jernbanevirksomhetenes Sikkerhetsforening skal bidra til økt sikkerhet på det norske offentlige jernbanenettet, ved å være et forum for samarbeid mellom medlemmene og kontakt med sikkerhetsmyndighetene for jernbaneforetak og andre aktører som driver virksomhet der.

Jernbanevirksomhetenes Sikkerhetsforening (JVSF) ble stiftet i desember 2016. JVSF er felles bransjeforening i sikkerhetsspørsmål for togoperatører med lisens på det norske jernbanenettet i henhold til jernbaneforskriftens § 2 – 1 femte ledd. Alle norske og utenlandske foretak som driver virksomhet på det norske offentlige jernbanenettet kan tas opp som medlemmer i foreningen.

Foreningen skal

  • Bidra til informasjonsutveksling mellom medlemmene og til myndighetene om forhold av betydning for sikkerheten på det norske offentlige jernbanenettet
  • Uttalelser til relevante myndigheter med anbefaling av sikrings- og/ eller sikkerhetstiltak
  • Særlig engasjement for lokomotivførerutdanningen og øvrig opplæring i sektoren, herunder førerforskriften og nasjonale standarder
  • Delta i nasjonale og internasjonale fora av betydning for regelverksutvikling og andre aktiviteter i sikkerhetsspørsmål
  • Foreningen kan være kontaktpunkt for relevante myndigheter i spørsmål som gjelder sikkerheten

Jernbanevirksomhetenes Sikkerhetsforening skal ikke ta opp spørsmål som faller utenfor foreningens formål, herunder vedrørende konkurransen mellom aktørene i bransjen, for eksempel samarbeid og utveksling av informasjon om pris og forretningsstrategier.

Foreningen kan ikke treffe beslutninger som gir rettslige bindinger for det enkelte medlem overfor myndigheter og andre utenforstående. Medlemskap i foreningen er ikke til hinder for at det enkelte medlem opptrer i eget navn med standpunkter, innspill mv. om spørsmål som er omfattet av foreningens formål, herunder at det enkelte medlem gir uttrykk for synspunkter som fraviker fra foreningens standpunkter.

Det faglige arbeidet er organisert gjennom to faste arbeidsgrupper, Sikkerhetssjef-gruppa og Kompetansegruppa, hvor representanter fra alle medlemsvirksomhetene deltar. I tillegg opprettes faglige ad hoc-grupper til håndtering av mer spesifikke og tidsavgrensede saker.